facebook_page_plugin

Barszcz wigilijny


Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych

  • 1 duża porcja włoszczyzny

  • 10 dag suszonych grzybków

  • 2 cebule (najlepiej czerwone)

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka masła

  • 1-2 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 4-5 ziarenek pieprzu

  • sok z 1 cytryny

  • sól

  • cukier

  • kilka łyżek czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)

 

Sposób przyrządzenia:

  • grzyby zalać dwoma szklankami przegotowanej wody i odstawić przynajmniej na godzinę (najlepiej na całą noc);

  • przełożyć do garnka razem z wodą, dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, przekrojony na pół ząbek czosnku i 2 szklanki wody, następnie gotować do miękkości;

  • buraki pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać, następnie zalać dwoma szklankami zimnej wody i również gotować do miękkości na małym ogniu;

  • gdy wywar buraczany i grzybowy przestygną, przecedzić i połączyć, następnie podgrzać na małym ogniu, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, sola i pieprzem;

  • do gorącego barszczu dodać masło i grzybki pokrojone w paseczki, można także dodać kilka łyżek czerwonego wina.