facebook_page_plugin

Kapusta wigilijna


Kapusta wigilijna

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 1 kg pieczarek

  • ½ szklanki białego wina

  • sok z ½ cytryny

  • 2-3 duże cebule

  • 1-2 listki laurowe

  • kilka ziaren pieprzu

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilka ziaren jałowca

  • ½ szklanki oleju rzepakowego

  • łyżeczka przyprawy warzywnej

  • sól

  • cukier

 

Sposób przyrządzenia:

  • pieczarki oczyścić, drobno pokroić, następnie zalać winem i sokiem z cytryny, dobrze wymieszać, odstawić na 10-15 minut;

  • cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju, dodać pieczarki i razem z winem dusić na małym ogniu około 10 minut;

  • kiszoną kapustę odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna należy ja wcześniej przelać na cedzaku gorącą wodą) i dodać do pieczarek;

  • przyprawić i dusić na niewielkim ogniu, doprawiając do smaku ziołami (im dłużej będzie duszona tym będzie smaczniejsza);

  • najlepiej przechowywać w lodówce.