Paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki:
-
350 g mąki pszennej z pełnego przemiału
-
50 g masła
-
3 żółtka
-
250 ml mleka 1,5%tł.
-
50 g drożdży
-
1 łyżeczka cukru
-
łyżeczka soli
Do farszu:
-
30 g suszonych grzybów
-
30 g pieczarek
-
50 dkg kapusty kiszonej
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
-
drożdże rozgnieść i wymieszać w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odczekć chwilę,
-
mąkę wymieszać z solą i żółtkami a następnie z zaczynem,
-
ciasto ugniatać ok 10 min i pozostawić do urośnięcia (ok 1,5 godziny),
-
grzyby moczyć przez ok 12 godzin, odsączyć i pokroić,
-
pieczarki umyć, pokroić i poddusić w rondelku,
-
do kapusty dodać grzyby i przesmażyć na patelni,
-
ciasto rozwałkować dość cienko w kształt prostokąta,
-
na środku rozłożyć farsz z kapusty, ciasto skleić z obu stron i pokroić,
-
wierzch można posmarować żółtkiem,
-
piec w piekarniku ok 20-25 min w tem 180°C.