facebook_page_plugin

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami


Składniki:

  • 350 g mąki pszennej z pełnego przemiału

  • 50 g masła

  • 3 żółtka

  • 250 ml mleka 1,5%tł.

  • 50 g drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • łyżeczka soli

Do farszu:

  • 30 g suszonych grzybów

  • 30 g pieczarek

  • 50 dkg kapusty kiszonej

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

 

Sposób przyrządzenia:

  • drożdże rozgnieść i wymieszać w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odczekć chwilę,

  • mąkę wymieszać z solą i żółtkami a następnie z zaczynem,

  • ciasto ugniatać ok 10 min i pozostawić do urośnięcia (ok 1,5 godziny),

  • grzyby moczyć przez ok 12 godzin, odsączyć i pokroić,

  • pieczarki umyć, pokroić i poddusić w rondelku,

  • do kapusty dodać grzyby i przesmażyć na patelni,

  • ciasto rozwałkować dość cienko w kształt prostokąta,

  • na środku rozłożyć farsz z kapusty, ciasto skleić z obu stron i pokroić,

  • wierzch można posmarować żółtkiem,

  • piec w piekarniku ok 20-25 min w tem 180°C.