Uszka
Składniki:
-
10 dag suszonych grzybków
-
5 jajek
-
1 cebula
-
35 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
-
bułka tarta
-
1-2 łyżki oleju
-
sól
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
grzybki zalać szklanką wody i pozostawić na noc, następnego dnia ugotować, odcedzić i drobno posiekać;
-
cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać grzyby i smażyć na niewielkim ogniu ciągle mieszając, przez 2-3 minuty, aby grzyby nieco odparowały;
-
2 jajka ugotować na twardo, ostudzić i drobno posiekać, następnie dodać do masy grzybowej z łyżką bułki tartej i surowym jajkiem, dobrze wymieszać i doprawić do smaku;
-
mąkę przesiać na stolnicę, dodać 2 surowe jajka oraz szczyptę soli i zagnieść ciasto;
-
ciasto cienko rozwałkować i pokroić na niewielkie kwadraty (o boku 3-5 cm);
-
nakładać nadzienie na kwadraty i składać po przekątnej, dokładnie sklejając brzegi, aby powstały małe uszka;
-
gotować w lekko osolonej wodzie.