Chleb na zakwasie
Składniki:
Zakwas chlebowy z mąki żytniej:
-
500g mąki żytniej
-
500ml ciepłej wody
Zaczyn (chleb):
-
zakwas chlebowy z mąki żytniej
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 szklanka mąki żytniej
-
1 szklanka mąki razowej
-
1 szklnka otrębów pszennych
-
1/2 szklanki nasion siemienia lnianego
-
1 szklanka nasion dynii
-
1 szklanka nasion słonecznika
-
1 łyżka soli
-
2 łyżki cukru
-
5 szklanek wody
Sposób przyrządzenia:
Zakwas:
-
100g mąki żytniej i ok 100ml letniej wody wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godz (po 12 godz zamieszać);
-
następnego dnia ponownie dodać 100g mąki żytniej i 100ml ciepłej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce;
-
czynność tę powtarzać przez kolejne 5 dni;
-
(Za pierwszym razem wykorzystujemy zakwas pozostawiając tylko niewielką część na kolejny raz przechowujemy w lodówce);
-
zakwas robimy tylko raz, pozostawiona część służy jako baza do następnego chleba.
Zaczyn:
-
wszystkie składniki wyrobić w misce (razem z zakwasem), pozostawić w ciepłym miejscu na 2-3 godziny;
-
po odstaniu odłożyć niewielką część do pojemnika i schować do lodówki na następny chleb;
-
zaczyn ponownie wyrobić, przełożyć do 2 wąskich brytfanek posmarowanych olejem i posypanych otrębami, przykryć ściereczką bawełnianą;
-
pozostawić (najlepiej na noc na ok 8 godz.) w ciepłym miejscu;
-
piec w temperaturze 170°C od 1 do 1,5 godziny.