Chleb na zakwasie


Chleb na zakwasie

Składniki:

Zakwas chlebowy z mąki żytniej:

  • 500g mąki żytniej

  • 500ml ciepłej wody

Zaczyn (chleb):

  • zakwas chlebowy z mąki żytniej

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mąki żytniej

  • 1 szklanka mąki razowej

  • 1 szklnka otrębów pszennych

  • 1/2 szklanki nasion siemienia lnianego

  • 1 szklanka nasion dynii

  • 1 szklanka nasion słonecznika

  • 1 łyżka soli

  • 2 łyżki cukru

  • 5 szklanek wody

 

Sposób przyrządzenia:

Zakwas:

  • 100g mąki żytniej i ok 100ml letniej wody wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godz (po 12 godz zamieszać);

  • następnego dnia ponownie dodać 100g mąki żytniej i 100ml ciepłej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce;

  • czynność tę powtarzać przez kolejne 5 dni;

  • (Za pierwszym razem wykorzystujemy zakwas pozostawiając tylko niewielką część na kolejny raz przechowujemy w lodówce);

  • zakwas robimy tylko raz, pozostawiona część służy jako baza do następnego chleba.

Zaczyn:

  • wszystkie składniki wyrobić w misce (razem z zakwasem), pozostawić w ciepłym miejscu na 2-3 godziny;

  • po odstaniu odłożyć niewielką część do pojemnika i schować do lodówki na następny chleb;

  • zaczyn ponownie wyrobić, przełożyć do 2 wąskich brytfanek posmarowanych olejem i posypanych otrębami, przykryć ściereczką bawełnianą;

  • pozostawić (najlepiej na noc na ok 8 godz.) w ciepłym miejscu;

  • piec w temperaturze 170°C od 1 do 1,5 godziny.