Chleb razowy z ziarnami


Składniki:

  • 1 łyżka suszonych drożdży błyskawicznych

  • 1 łyżeczka cukru

  • 500 g mąki razowej

  • 100 g pestek dyni

  • 100 g nasion sezamu

  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przyrządzenia:

  • włożyć do miseczki drożdże oraz cukier, wlać ½ szklanki ciepłej wody i szybko wymieszać, następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut;

  • wsypać do dużej miski mąkę, pestki oraz nasiona, na środku zrobić wgłębienie, po czym dodać drożdże, olej oraz ½ szklanki ciepłej wody i wymieszać składniki;

  • ciasto zagniatać ok. 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, następnie włożyć je do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi swą objętość;

  • ciasto ponownie zagnieść i uformować bochenek, włożyć go do natłuszczonej formy, przykryć i odstawić na kolejną godzinę rozgrzać piekarnik do 220°C i piec chleb przez mniej więcej 35-40 minut.