Chleb razowy z ziarnami
Składniki:
-
1 łyżka suszonych drożdży błyskawicznych
-
1 łyżeczka cukru
-
500 g mąki razowej
-
100 g pestek dyni
-
100 g nasion sezamu
-
1 łyżka oleju
Sposób przyrządzenia:
-
włożyć do miseczki drożdże oraz cukier, wlać ½ szklanki ciepłej wody i szybko wymieszać, następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut;
-
wsypać do dużej miski mąkę, pestki oraz nasiona, na środku zrobić wgłębienie, po czym dodać drożdże, olej oraz ½ szklanki ciepłej wody i wymieszać składniki;
-
ciasto zagniatać ok. 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, następnie włożyć je do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi swą objętość;
-
ciasto ponownie zagnieść i uformować bochenek, włożyć go do natłuszczonej formy, przykryć i odstawić na kolejną godzinę rozgrzać piekarnik do 220°C i piec chleb przez mniej więcej 35-40 minut.