Spaghetti z cukinii

Spaghetti z cukinii


Składniki:

  • średniej wielkości cukinia

  • 2 marchewki

Do sosu:

  • mięso mielone drobiowe

  • jogurt naturalny

  • koncentrat pomidorowy

  • zioło prowansalskie

  • papryka mielona ostra

  • czosnek granulowany

  • sól (jak najmniej)

  • pieprz czarny

 

Sposób przyrządzenia:

  • cukinię dobrze umyć i zetrzeć na cienkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw,

  • marchewki umyć, obrać i również zetrzeć na paseczki,

  • w garnku zagotować delikatnie osoloną wodę, wrzucić marchewkę i gotować około 1,5 minuty,

  • dodać cukinię i wszystko gotować do miękkości,

  • po ugotowaniu wypłukać w zimnej wodzie.

Sos:

  • mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju,

  • doprawić do smaku ziołami, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem,

  • do usmażonego mięsa dodać jogurt naturalny i koncentrat pomidorowy, zagotować,

  • dodać sos do ugotowanego makaronu warzywnego.