Ciasto ananasowe


Składniki:

  • 125g margaryny

  • 150 g brązowego cukru

  • 400 g plastrów ananasa w sosie własnym

  • 2 lekko roztrzepane jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 200 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przyrządzenia:

  • rozgrzać piekarnik do 180°C, lekko natłuścić okrągłą formę- wlać do niej 2 łyżki rozpuszczonej margaryny po czym lekko oprószyć 2 łyżkami cukru,

  • odsączyć ananasa i zachować 0,5 szklanki soku, przeciąć plastry na pół i ułożyć na dnie tortownicy,

  • resztę margaryny oraz cukier włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę, cały czas miksując, dodać jajka, ekstrakt z wanilii i połowę mąki, dolać sok z ananasa, wsypać pozostałą mąkę oraz proszek do pieczenia i utrzeć masę na gładkie ciasto,

  • nałożyć ciasto na ananasa w formie i piec ok. 35 minut, aż wyrośnie i zrobi się złotawe,

  • zostawić na kilka minut, by lekko ostygło, po czym wyłożyć na talerz.