Ciasto ananasowe
Składniki:
-
125g margaryny
-
150 g brązowego cukru
-
400 g plastrów ananasa w sosie własnym
-
2 lekko roztrzepane jajka
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
200 g mąki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
-
rozgrzać piekarnik do 180°C, lekko natłuścić okrągłą formę- wlać do niej 2 łyżki rozpuszczonej margaryny po czym lekko oprószyć 2 łyżkami cukru,
-
odsączyć ananasa i zachować 0,5 szklanki soku, przeciąć plastry na pół i ułożyć na dnie tortownicy,
-
resztę margaryny oraz cukier włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę, cały czas miksując, dodać jajka, ekstrakt z wanilii i połowę mąki, dolać sok z ananasa, wsypać pozostałą mąkę oraz proszek do pieczenia i utrzeć masę na gładkie ciasto,
-
nałożyć ciasto na ananasa w formie i piec ok. 35 minut, aż wyrośnie i zrobi się złotawe,
-
zostawić na kilka minut, by lekko ostygło, po czym wyłożyć na talerz.