Krem ziemniaczano-rzeżuchowy

Krem ziemniaczano-rzeżuchowy


Składniki:

  • 4 duże ziemniaki

  • 1 szklanka rzeżuchy

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

  • 1 łyżka oleju

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 jajka

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

  • ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, zalać wywarem warzywnym, następnie dodać olej, szczyptę soli i gotować około 20 minut rzeżuchę lekko posiekać i dodać do ziemniaków 5 minut przed końcem gotowania,

  • zmiksować na krem (można w zależności od upodobania dodać wodę) i ponownie zagotować, następnie doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową,

  • gotowy krem rozlać do miseczek i dodać jogurt,

  • jajka ugotować na twardo, następnie pokroić w dużą kostkę i udekorować krem razem z kiełkami rzeżuchy.