Krem ziemniaczano-rzeżuchowy
Składniki:
-
4 duże ziemniaki
-
1 szklanka rzeżuchy
-
2 szklanki bulionu warzywnego
-
1 łyżka oleju
-
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
-
2 jajka
-
pieprz
-
gałka muszkatołowa
-
sól
Sposób przyrządzenia:
-
ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, zalać wywarem warzywnym, następnie dodać olej, szczyptę soli i gotować około 20 minut rzeżuchę lekko posiekać i dodać do ziemniaków 5 minut przed końcem gotowania,
-
zmiksować na krem (można w zależności od upodobania dodać wodę) i ponownie zagotować, następnie doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową,
-
gotowy krem rozlać do miseczek i dodać jogurt,
-
jajka ugotować na twardo, następnie pokroić w dużą kostkę i udekorować krem razem z kiełkami rzeżuchy.