facebook_page_plugin

Uszka


Uszka

Składniki:

  • 10 dag suszonych grzybków

  • 5 jajek

  • 1 cebula

  • 35 dag mąki pszennej pełnoziarnistej

  • bułka tarta

  • 1-2 łyżki oleju

  • sól

  • pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

  • grzybki zalać szklanką wody i pozostawić na noc, następnego dnia ugotować, odcedzić i drobno posiekać;

  • cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać grzyby i smażyć na niewielkim ogniu ciągle mieszając, przez 2-3 minuty, aby grzyby nieco odparowały;

  • 2 jajka ugotować na twardo, ostudzić i drobno posiekać, następnie dodać do masy grzybowej z łyżką bułki tartej i surowym jajkiem, dobrze wymieszać i doprawić do smaku;

  • mąkę przesiać na stolnicę, dodać 2 surowe jajka oraz szczyptę soli i zagnieść ciasto;

  • ciasto cienko rozwałkować i pokroić na niewielkie kwadraty (o boku 3-5 cm);

  • nakładać nadzienie na kwadraty i składać po przekątnej, dokładnie sklejając brzegi, aby powstały małe uszka;

  • gotować w lekko osolonej wodzie.