facebook_page_plugin

Kotlety fasolowe z chili


Składniki:

  • 400 g odsączonej czerwonej fasoli z puszki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 drobno posiekana mała biała cebula

  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku

  • 1 starta marchewka

  • 1 łyżeczka chili w proszku

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych

 

Sposób przyrządzenia:

  • fasolę rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków,

  • rozgrzać 1 łyżkę oleju na dużym ogniu i smażyć cebulę, czosnek oraz marchew ok. 5 minut, aż się przyrumienią, następnie dodać chili oraz kmin i smażyć, mieszając jeszcze minutę, po czym zdjąć z ognia,

  • włożyć mieszankę cebuli i marchwi do miski z fasolą, dodać przecier pomidorowy oraz płatki owsiane i wymieszać,

  • lekko wilgotnymi dłońmi uformować z masy kule i lekko je spłaszczyć,

  • na średnim ogniu rozgrzać patelnię z pozostałym olejem i smażyć kotlety ok. 5 minut po każdej stronie, aż będą gorące i od razu podawać.

Dobrze komponują się z sałatką z zielonej sałaty i pomidora