facebook_page_plugin

Kolorowe roladki z kurczaka

Kolorowe roladki z kurczaka

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka

  • 100 g mozzarelli typu light

  • 25 g masła

  • ¼ łyżeczki pieprzu

  • 1½ łyżki oleju rzepakowego

  • ¼ łyżeczki suszonego oregano

  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki

  • 2 pokrojone czerwone papryki

  • 3 rozgniecione ząbki czosnku

  • 1½ łyżeczki octu balsamicznego

 

Sposób przyrządzenia:

  • mięso rozbić na grubość ok. ½ centymetra, posypać oregano i pieprzem, następnie rozgrzać olej na patelni i smażyć paprykę przez 1-2 minuty, gdy zmięknie, zdjąć z patelni łyżką cedzakową,

  • wymieszać mozzarellę z 4 łyżkami natki pietruszki i połową papryki, następnie nałożyć mieszankę na środek każdego filetu zawinąć filety wzdłuż przykrywając nadzienie i zapiąć każdy wykałaczką,

  • rozgrzać ponownie olej i włożyć roladki na patelnię, smażyć obracając, przez 4 minuty, aż się zarumienią, następnie zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i smażyć mięso, obracając, jeszcze przez 7-10 minut, albo do chwili, gdy po nakłuciu będzie z niego wypływać klarowny sok,

  • przełożyć kurczaka na półmisek i trzymać w cieple, na patelni rozpuścić masło, wrzucić czosnek, pozostałą natkę i paprykę, smażyć je, mieszając, przez 2 minuty, na koniec dodać ocet i całość nałóż łyżką na kurczaka.