facebook_page_plugin

Tortilla szparagowa z sałatą


Składniki:

  • 150g szparagów

  • 200g zielonej salaty

  • 30g suszonej szynki drobiowej, wołowej lub jagnięcej

  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego

  • 2 duże jajka

  • 2 łyżki wody mineralnej

  • 2 łyżki tartego żółtego sera

  • 1 łyżeczka octu

  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

  • sól

  • pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

  • szparagi obrać, pokroić na kawałki wielkości 1 cm; gotować w osolonej wodzie 10-12 minut na średnim ogniu, wyjąć, dobrze osączyć,

  • szynkę pokroić w drobną kostkę,

  • mocno rozgrzać na patelni łyżkę oleju, smażyć na nim szynkę przez minutę, nie przerywając mieszania; dodać szparagi,

  • całość smażyć jeszcze minutę,

  • jajka wymieszać z wodą mineralną,

  • dodać starty ser, wymieszać; przyprawić do smaku solą i pieprzem; następnie polać nimi szparagi na patelni, przykryć, smażyć 2-3min,

  • w tym czasie często poruszać patelnią, aby tortilla nie przywarła,

  • za pomocą dużej płaskiej pokrywki tortillę odwrócić i smażyć kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu,

  • sałatę oczyścić, umyć, osuszyć, porwać na małe kawałki, skropić pozostałym olejem oraz octem, przyprawić delikatnie solą i pieprzem,

  • ułożyć obok gorącą tortillę, posypać szczypiorkiem.