Marynowane pieczarki z ziołami
Składniki:
-
200 ml bulionu warzywnego
-
200 ml octu balsamicznego (+ 1 łyżka dodatkowo)
-
300 g młodych pieczarek
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
1 rozgnieciony ząbek czosnku
-
2 łyżeczki posiekanych liści tymianku
-
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
3 łyżki drobno posiekanych liści bazylii
Sposób przyrządzenia:
-
do rondla postawionego na dużym ogniu wlać bulion, dodać 200 ml octu balsamicznego i zagotować;
-
wrzucić połowę pieczarek i gotować przez 5 minut, następnie wyjąć grzyby, odsączyć i odstawić, do bulionu wrzucić pozostałe pieczarki i podobnie jak poprzednie gotować przez 5 minut, odsączyć i dołożyć do pierwszej partii pieczarek;
-
przygotować marynatę - dodatkowy ocet, oliwę oraz czosnek wymieszać w misce;
-
polać marynatą ciepłe pieczarki, dodać tymianek, pietruszkę i bazylię, po czym całość wymieszać, przykryć folią kuchenną i odstawić na godzinę, aby potrawa nabrała aromatu;
-
podawać na zimno.