Marynowane pieczarki z ziołami


Składniki:

  • 200 ml bulionu warzywnego

  • 200 ml octu balsamicznego (+ 1 łyżka dodatkowo)

  • 300 g młodych pieczarek

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku

  • 2 łyżeczki posiekanych liści tymianku

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 3 łyżki drobno posiekanych liści bazylii

 

Sposób przyrządzenia:

  • do rondla postawionego na dużym ogniu wlać bulion, dodać 200 ml octu balsamicznego i zagotować;

  • wrzucić połowę pieczarek i gotować przez 5 minut, następnie wyjąć grzyby, odsączyć i odstawić, do bulionu wrzucić pozostałe pieczarki i podobnie jak poprzednie gotować przez 5 minut, odsączyć i dołożyć do pierwszej partii pieczarek;

  • przygotować marynatę - dodatkowy ocet, oliwę oraz czosnek wymieszać w misce;

  • polać marynatą ciepłe pieczarki, dodać tymianek, pietruszkę i bazylię, po czym całość wymieszać, przykryć folią kuchenną i odstawić na godzinę, aby potrawa nabrała aromatu;

  • podawać na zimno.