Chleb Graham klasyczny

Składniki:
-
40 dag mąki Graham typ 1850
-
10 dag mąki pszennej chlebowej typ 850
-
½ szklanki mąki owsianej
-
3 dag świeżych drożdży
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżka soli
-
80 ml ciepłego mleka
-
½ litra wody mineralnej
-
2 łyżki płatków owsianych
-
1 żółtko
Sposób przyrządzenia:
-
tłuszcz do wysmarowania blachy mleko wymieszać z drożdżami i cukrem i odstawić do wyrośnięcia,
-
mąki przesiać i połączyć z drożdżami, dodać wodę mineralną i sól,
-
zagnieść ciasto tak, żeby nie kleiło się do rąk,
-
odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia,
-
gdy mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość, wyłożyć na stolnicę i zagnieść a także kilkakrotnie uderzyć pięścią, aby pozbawić gazu,
-
przełożyć na blaszkę i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia – na około 30 minut,
-
posmarować żółtkiem i posypać płatkami owsianymi,
-
piec w temperaturze 190°C przez około 60 minut.