Chleb Graham klasyczny

Chleb Graham klasyczny

Składniki:

  • 40 dag mąki Graham typ 1850

  • 10 dag mąki pszennej chlebowej typ 850

  • ½ szklanki mąki owsianej

  • 3 dag świeżych drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka soli

  • 80 ml ciepłego mleka

  • ½ litra wody mineralnej

  • 2 łyżki płatków owsianych

  • 1 żółtko

 

Sposób przyrządzenia:

  • tłuszcz do wysmarowania blachy mleko wymieszać z drożdżami i cukrem i odstawić do wyrośnięcia,

  • mąki przesiać i połączyć z drożdżami, dodać wodę mineralną i sól,

  • zagnieść ciasto tak, żeby nie kleiło się do rąk,

  • odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia,

  • gdy mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość, wyłożyć na stolnicę i zagnieść a także kilkakrotnie uderzyć pięścią, aby pozbawić gazu,

  • przełożyć na blaszkę i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia – na około 30 minut,

  • posmarować żółtkiem i posypać płatkami owsianymi,

  • piec w temperaturze 190°C przez około 60 minut.