Pieczarki z czosnkiem
Składniki:
-
500 g pieczarek
-
4 łyżki oliwy z oliwek (z drugiego tłoczenia)
-
3 rozgniecione ząbki czosnku
-
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
-
sok z 1 cytryny
-
2 łyżeczki octu balsamicznego
-
czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
rozgrzać oliwę na dużej patelni;
-
wrzucić czosnek i smażyć na małym ogniu 1 minutę;
-
wlać na patelnię sok z cytryny i trzymać na małym ogniu przez kolejną minutę;
-
wrzucić grzyby i smażyć 5-6 minut, ciągle mieszając, by nie przywarły do patelni i aby czosnek się nie przypalił zdjąć z ognia;
-
w małej miseczce zmieszać pozostałą oliwę, pietruszkę, ocet i dużą porcję świeżo zmielonego pieprzu;
-
polać tą mieszanką oliwy grzyby na patelni i natychmiast podawać, zanim wystygną.
-
Zamiast pieczarek można użyć innych rodzajów świeżych lub mrożonych grzybów.
-
Grzybów nie należy myć pod bieżącą wodą, ponieważ wchłoną wodę i rozmiękną. Należy je wytrzeć do czysta wilgotnym papierowym ręcznikiem.