Pieczarki z czosnkiem


Składniki:

  • 500 g pieczarek

  • 4 łyżki oliwy z oliwek (z drugiego tłoczenia)

  • 3 rozgniecione ząbki czosnku

  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

  • sok z 1 cytryny

  • 2 łyżeczki octu balsamicznego

  • czarny pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

  • rozgrzać oliwę na dużej patelni;

  • wrzucić czosnek i smażyć na małym ogniu 1 minutę;

  • wlać na patelnię sok z cytryny i trzymać na małym ogniu przez kolejną minutę;

  • wrzucić grzyby i smażyć 5-6 minut, ciągle mieszając, by nie przywarły do patelni i aby czosnek się nie przypalił zdjąć z ognia;

  • w małej miseczce zmieszać pozostałą oliwę, pietruszkę, ocet i dużą porcję świeżo zmielonego pieprzu;

  • polać tą mieszanką oliwy grzyby na patelni i natychmiast podawać, zanim wystygną.

  • Zamiast pieczarek można użyć innych rodzajów świeżych lub mrożonych grzybów.

  • Grzybów nie należy myć pod bieżącą wodą, ponieważ wchłoną wodę i rozmiękną. Należy je wytrzeć do czysta wilgotnym papierowym ręcznikiem.