Tortilla szparagowa z sałatą
Składniki:
-
150g szparagów
-
200g zielonej salaty
-
30g suszonej szynki drobiowej, wołowej lub jagnięcej
-
2 łyżeczki oleju słonecznikowego
-
2 duże jajka
-
2 łyżki wody mineralnej
-
2 łyżki tartego żółtego sera
-
1 łyżeczka octu
-
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
-
sól
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
szparagi obrać, pokroić na kawałki wielkości 1 cm; gotować w osolonej wodzie 10-12 minut na średnim ogniu, wyjąć, dobrze osączyć,
-
szynkę pokroić w drobną kostkę,
-
mocno rozgrzać na patelni łyżkę oleju, smażyć na nim szynkę przez minutę, nie przerywając mieszania; dodać szparagi,
-
całość smażyć jeszcze minutę,
-
jajka wymieszać z wodą mineralną,
-
dodać starty ser, wymieszać; przyprawić do smaku solą i pieprzem; następnie polać nimi szparagi na patelni, przykryć, smażyć 2-3min,
-
w tym czasie często poruszać patelnią, aby tortilla nie przywarła,
-
za pomocą dużej płaskiej pokrywki tortillę odwrócić i smażyć kolejne 2-3 minuty na średnim ogniu,
-
sałatę oczyścić, umyć, osuszyć, porwać na małe kawałki, skropić pozostałym olejem oraz octem, przyprawić delikatnie solą i pieprzem,
-
ułożyć obok gorącą tortillę, posypać szczypiorkiem.