Staropolski piernik z bakaliami


Składniki:

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej

  • ½ szklanki brązowego cukru

  • 3 kopiaste łyżki naturalnego miodu

  • ½ kostki masła roślinnego

  • 3 łyżki kakao

  • 1 jajko

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 i ½ szklanki bakalii (bez orzechów)

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka goździków (utłuczonych w moździerzu)

 

Sposób przyrządzenia:

  • cukier podgrzać w rondlu, zdjąć z ognia i dodać do niego ½ szklanki wody, po czym znów postawić na ogniu i zagotować cały czas mieszając, aż powstanie karmel;

  • karmel schłodzić i przelać do dużego garnka, dodać do niego miód oraz kakao i często mieszając podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania, następnie odstawić do wychłodzenia;

  • do zimnej masy dodać przesiana przez sito mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie wyrobić lekkie ciasto wlać rozpuszczone masło i nadal wyrabiać ciasto, aż stanie się jednolite, wtedy dodać bakalie, całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy babkowej;

  • wstawić do niezbyt nagrzanego piekarnika, następnie piec około 60 minut w temp. 150°C.

  • Upieczony piernik przechowywać w chłodnym miejscu zawinięty w folię.