Staropolski piernik z bakaliami
Składniki:
-
2 i ½ szklanki mąki pszennej
-
½ szklanki brązowego cukru
-
3 kopiaste łyżki naturalnego miodu
-
½ kostki masła roślinnego
-
3 łyżki kakao
-
1 jajko
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 i ½ szklanki bakalii (bez orzechów)
-
1 łyżeczka cynamonu
-
1 łyżeczka goździków (utłuczonych w moździerzu)
Sposób przyrządzenia:
-
cukier podgrzać w rondlu, zdjąć z ognia i dodać do niego ½ szklanki wody, po czym znów postawić na ogniu i zagotować cały czas mieszając, aż powstanie karmel;
-
karmel schłodzić i przelać do dużego garnka, dodać do niego miód oraz kakao i często mieszając podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania, następnie odstawić do wychłodzenia;
-
do zimnej masy dodać przesiana przez sito mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie wyrobić lekkie ciasto wlać rozpuszczone masło i nadal wyrabiać ciasto, aż stanie się jednolite, wtedy dodać bakalie, całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy babkowej;
-
wstawić do niezbyt nagrzanego piekarnika, następnie piec około 60 minut w temp. 150°C.
-
Upieczony piernik przechowywać w chłodnym miejscu zawinięty w folię.