Babeczki owsiane
Składniki:
-
300 g mąki razowej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
100 g otrębów owsianych
-
2 łyżeczki drobno posiekanej skórki pomarańczowej
-
100 g brązowego cukru
-
200 g drobno startej marchwi
-
250 ml maślanki
-
1 jajko
-
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
-
rozgrzać piekarnik do 180°C, lekko natłuścić formę do pieczenia muffinów i włożyć w zagłębienia papierowe foremki,
-
w misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, otręby, skórkę pomarańczową i cukier, dodać marchew po czym wymieszać dłońmi, by rozdrobnić marchew i pokryć ją mąką,
-
uformować pośrodku ciasta zagłębienie,
-
w misce połączyć maślankę, jajko i oliwę, wlać mieszankę do zagłębienia w cieście i lekko wszystko wymieszać,
-
nałożyć ciasto do papierowych foremek i piec babeczki w piekarniku przez 20-25 minut, aż wyrosną i będą złote na wierzchu przed podaniem niech nieco ostygną.
Aby babeczki były wilgotne, należy składniki mieszać krótko. Gdy tylko się połączą przelać ciasto do papierowych foremek.