Babeczki owsiane

Babeczki owsiane


Składniki:

  • 300 g mąki razowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g otrębów owsianych

  • 2 łyżeczki drobno posiekanej skórki pomarańczowej

  • 100 g brązowego cukru

  • 200 g drobno startej marchwi

  • 250 ml maślanki

  • 1 jajko

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przyrządzenia:

  • rozgrzać piekarnik do 180°C, lekko natłuścić formę do pieczenia muffinów i włożyć w zagłębienia papierowe foremki,

  • w misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, otręby, skórkę pomarańczową i cukier, dodać marchew po czym wymieszać dłońmi, by rozdrobnić marchew i pokryć ją mąką,

  • uformować pośrodku ciasta zagłębienie,

  • w misce połączyć maślankę, jajko i oliwę, wlać mieszankę do zagłębienia w cieście i lekko wszystko wymieszać,

  • nałożyć ciasto do papierowych foremek i piec babeczki w piekarniku przez 20-25 minut, aż wyrosną i będą złote na wierzchu przed podaniem niech nieco ostygną.

Aby babeczki były wilgotne, należy składniki mieszać krótko. Gdy tylko się połączą przelać ciasto do papierowych foremek.