Pikantny "placek" grzybowy
Składniki:
-
100 g boczniaków
-
½ strąka papryki chili
-
1 mały ząbek czosnku
-
1 łyżeczka oleju rzepakowego
-
2 duże jajka
-
2 łyżki wody mineralnej
-
pieprz
-
sól morska
Sposób przyrządzenia:
-
boczniaki i czosnek pokroić w paseczki, paprykę chili w cieniutkie krążki;
-
rozgrzać olej na patelni, podsmażyć na niej boczniaki, paprykę i czosnek przez 5-7 minut nie przerywając mieszania;
-
jajka wymieszać z wodą , przyprawić solą i pieprzem, dodać do grzybów, smażyć 2-3 minuty na małym ogniu pod przykryciem, w tym czasie kilkakrotnie poruszyć patelnią, aby masa nie przywarła;
-
placek obrócić, wykorzystując do tego płaską pokrywkę, ponownie przykryć i smażyć jeszcze 2-3 minuty;
-
gotowe danie podawać na gorąco lub na zimno.