Pikantny "placek" grzybowy


Składniki:

  • 100 g boczniaków

  • ½ strąka papryki chili

  • 1 mały ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

  • 2 duże jajka

  • 2 łyżki wody mineralnej

  • pieprz

  • sól morska

 

Sposób przyrządzenia:

  • boczniaki i czosnek pokroić w paseczki, paprykę chili w cieniutkie krążki;

  • rozgrzać olej na patelni, podsmażyć na niej boczniaki, paprykę i czosnek przez 5-7 minut nie przerywając mieszania;

  • jajka wymieszać z wodą , przyprawić solą i pieprzem, dodać do grzybów, smażyć 2-3 minuty na małym ogniu pod przykryciem, w tym czasie kilkakrotnie poruszyć patelnią, aby masa nie przywarła;

  • placek obrócić, wykorzystując do tego płaską pokrywkę, ponownie przykryć i smażyć jeszcze 2-3 minuty;

  • gotowe danie podawać na gorąco lub na zimno.