Zapiekane pieczarki
Składniki:
-
6 dużych pieczarek
-
1 mała cebula
-
100 g wędzonej piersi z indyka
-
300 g kiszonej kapusty
-
1 łyżeczka masła
-
3 łyżki jogurtu naturalnego
-
szczypta pieprzu cayenne
-
sól morska
-
trochę żółtego sera (do 17% tłuszczu)
Sposób przyrządzenia:
-
pieczarki drobno posiekać, cebulę i pierś pokroić w drobną kostkę, kapustę rozdrobnić;
-
masło stopić na teflonowej patelni, smażyć na nim pieczarki i cebulę ok. 3 minuty na dużym ogniu, nie przerywając mieszania, dodać kapustę i całość dusić kolejne 3 minuty;
-
przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jogurt i posypać serem.
-
Potrawa ta bardzo dobrze smakuje z mielonym mięsem. Należy najpierw podsmażyć mięso, następnie dodać do niego pozostałe składniki.