Zapiekane pieczarki


Składniki:

  • 6 dużych pieczarek

  • 1 mała cebula

  • 100 g wędzonej piersi z indyka

  • 300 g kiszonej kapusty

  • 1 łyżeczka masła

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • szczypta pieprzu cayenne

  • sól morska

  • trochę żółtego sera (do 17% tłuszczu)

 

Sposób przyrządzenia:

  • pieczarki drobno posiekać, cebulę i pierś pokroić w drobną kostkę, kapustę rozdrobnić;

  • masło stopić na teflonowej patelni, smażyć na nim pieczarki i cebulę ok. 3 minuty na dużym ogniu, nie przerywając mieszania, dodać kapustę i całość dusić kolejne 3 minuty;

  • przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jogurt i posypać serem.

  • Potrawa ta bardzo dobrze smakuje z mielonym mięsem. Należy najpierw podsmażyć mięso, następnie dodać do niego pozostałe składniki.