Zupa z suszonych grzybów
Składniki:
-
garść suszonych grzybów
-
1 porcja włoszczyzny
-
1 duża cebula
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
garść posiekanej natki pietruszki
-
1-2 listki laurowe
-
3-4 ziarna pieprzu
-
2-3 ziarna ziela angielskiego
-
przyprawa warzywna
-
sól
-
1 łyżka naturalnego jogurtu (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
-
cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, następnie dodać drobno poszatkowaną włoszczyznę i dusić na małym ogniu do chwili, gdy jarzyny zmiękną;
-
zalać 4 szklankami wody z dodatkiem łyżeczki przyprawy warzywnej i gotować na małym ogniu około 30-40 minut, po czym przecedzić;
-
grzyby zalać 2 szklankami wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i szczyptę soli, gotować do miękkości, przecedzić oba wywary połączyć i zagotować;
-
grzyby pokroić w cienkie paski, dodać do wywaru z posiekaną natką, ewentualnie doprawić do smaku;
-
Można zabielić jogurtem.