Omlet


Składniki:

  • 1/3 szklanki siekanej cebuli i papryki

  • 1/3 szklanki siekanych grzybów

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka siekanego czosnku

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka curry

  • 1/4 łyżeczki estragonu

  • 1/3 szklanki pokrojonej szynki z indyka

  • 1 jajko

  • 3 białka

  • 1 łyżka stołowa chudego mleka

 

Sposób przyrządzenia:

  • spryskać średniej wielkości patelnię olejem, wrzucić warzywa i podsmażyć na średnim ogniu aż zmiękną;

  • dodać przyprawy i szynkę z indyka;

  • w malej miseczce wymieszać jajko z białkami i zalać warzywa na patelni;

  • smażyć przez 5 sekund; zepchnąć ścięte jajka na środek patelni i przechylić ją na wszystkie strony okrężnym falistym płynnym ruchem, żeby rozlać surowe jajka wzdłuż krawędzi patelni;

  • po 2 minutach przewrócić omlet i smażyć drugą stronę przez kolejne 2 minuty;

  • podawać natychmiast.

  • Zamiast całych jaj można do omleta dodać same białka i wzbogacić go serem o niskiej zawartości tłuszczu. Można także zmienić warzywa do niego dodawane.