Omlet
Składniki:
-
1/3 szklanki siekanej cebuli i papryki
-
1/3 szklanki siekanych grzybów
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka siekanego czosnku
-
1 łyżeczka bazylii
-
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
-
1 łyżeczka curry
-
1/4 łyżeczki estragonu
-
1/3 szklanki pokrojonej szynki z indyka
-
1 jajko
-
3 białka
-
1 łyżka stołowa chudego mleka
Sposób przyrządzenia:
-
spryskać średniej wielkości patelnię olejem, wrzucić warzywa i podsmażyć na średnim ogniu aż zmiękną;
-
dodać przyprawy i szynkę z indyka;
-
w malej miseczce wymieszać jajko z białkami i zalać warzywa na patelni;
-
smażyć przez 5 sekund; zepchnąć ścięte jajka na środek patelni i przechylić ją na wszystkie strony okrężnym falistym płynnym ruchem, żeby rozlać surowe jajka wzdłuż krawędzi patelni;
-
po 2 minutach przewrócić omlet i smażyć drugą stronę przez kolejne 2 minuty;
-
podawać natychmiast.
-
Zamiast całych jaj można do omleta dodać same białka i wzbogacić go serem o niskiej zawartości tłuszczu. Można także zmienić warzywa do niego dodawane.