Omleciki ze szpinakiem i kukurydzą
Składniki:
-
250 g szpinaku (rozmrożonego)
-
200 g ziaren kukurydzy
-
100 g pokrojonej w cienkie plasterki młodej cebulki
-
4 żółtka
-
2 białka
-
1 szklanka mleka 1,5% tłuszczu
-
200 g odtłuszczonego żółtego sera
-
1 łyżka oleju
Sposób przyrządzenia:
-
włożyć szpinak do durszlaka i ugniatać łyżką, by odcisnąć sok, przełożyć go do miski, dodać kukurydzę i cebulkę;
-
rozgrzać piekarnik do 180°C, natłuścić oliwą formę do pieczenia i nagrzać w piekarniku;
-
w misce roztrzepać żółtka z mlekiem i dodać je do szpinaku, dołożyć połowę sera, po czym dobrze wymieszać;
-
w osobnej misce ubić na sztywno białka, dodać mieszankę szpinakową i delikatnie wymieszać;
-
ostrożnie przełożyć masę do gorącej formy i posypać po wierzchu pozostałym serem;
-
piec ok. 15 minut, aż omleciki się zezłocą, przed wyjęciem z formy odczekać 5 minut by nieco przestygły.