Omleciki ze szpinakiem i kukurydzą


Składniki:

  • 250 g szpinaku (rozmrożonego)

  • 200 g ziaren kukurydzy

  • 100 g pokrojonej w cienkie plasterki młodej cebulki

  • 4 żółtka

  • 2 białka

  • 1 szklanka mleka 1,5% tłuszczu

  • 200 g odtłuszczonego żółtego sera

  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przyrządzenia:

  • włożyć szpinak do durszlaka i ugniatać łyżką, by odcisnąć sok, przełożyć go do miski, dodać kukurydzę i cebulkę;

  • rozgrzać piekarnik do 180°C, natłuścić oliwą formę do pieczenia i nagrzać w piekarniku;

  • w misce roztrzepać żółtka z mlekiem i dodać je do szpinaku, dołożyć połowę sera, po czym dobrze wymieszać;

  • w osobnej misce ubić na sztywno białka, dodać mieszankę szpinakową i delikatnie wymieszać;

  • ostrożnie przełożyć masę do gorącej formy i posypać po wierzchu pozostałym serem;

  • piec ok. 15 minut, aż omleciki się zezłocą, przed wyjęciem z formy odczekać 5 minut by nieco przestygły.