Kotlety fasolowe z chili
Składniki:
-
400 g odsączonej czerwonej fasoli z puszki
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
1 drobno posiekana mała biała cebula
-
2 drobno posiekane ząbki czosnku
-
1 starta marchewka
-
1 łyżeczka chili w proszku
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
-
1 łyżka przecieru pomidorowego
-
50 g płatków owsianych błyskawicznych
Sposób przyrządzenia:
-
fasolę rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków,
-
rozgrzać 1 łyżkę oleju na dużym ogniu i smażyć cebulę, czosnek oraz marchew ok. 5 minut, aż się przyrumienią, następnie dodać chili oraz kmin i smażyć, mieszając jeszcze minutę, po czym zdjąć z ognia,
-
włożyć mieszankę cebuli i marchwi do miski z fasolą, dodać przecier pomidorowy oraz płatki owsiane i wymieszać,
-
lekko wilgotnymi dłońmi uformować z masy kule i lekko je spłaszczyć,
-
na średnim ogniu rozgrzać patelnię z pozostałym olejem i smażyć kotlety ok. 5 minut po każdej stronie, aż będą gorące i od razu podawać.
Dobrze komponują się z sałatką z zielonej sałaty i pomidora