Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa


Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka otrąb pszennych

  • 4 jajka

  • 2 serki (do 3% tł)

  • wędzony łosoś w plastrach (400g)

 

Sposób przyrządzenia:

  • masło, czosnek, szpinak podsmażyć na patelni, doprawić solą i pieprzem, odstawć do wystudzenia,

  • do szpinaku dodać otręby pszenne, żółtka i ubite na pianę białka, delikatnie wymieszać,

  • masę szpinakową wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok 15 min, ( 190°C),

  • upieczony ciepły placek zwinąć jak roladę, pozostawić do wystudzenia,

  • rozłożyć ponownie placek, posmarować serkiem, ułożyć łososia tak aby przykrył całość,

  • zwinąć w roladę i zawinąć ją ściśle w folię aluminiową, pozostawić w lodówce na kilka godzin.