Rolada szpinakowa
Składniki:
-
1 opakowanie mrożonego szpinaku
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka otrąb pszennych
-
4 jajka
-
2 serki (do 3% tł)
-
wędzony łosoś w plastrach (400g)
Sposób przyrządzenia:
-
masło, czosnek, szpinak podsmażyć na patelni, doprawić solą i pieprzem, odstawć do wystudzenia,
-
do szpinaku dodać otręby pszenne, żółtka i ubite na pianę białka, delikatnie wymieszać,
-
masę szpinakową wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok 15 min, ( 190°C),
-
upieczony ciepły placek zwinąć jak roladę, pozostawić do wystudzenia,
-
rozłożyć ponownie placek, posmarować serkiem, ułożyć łososia tak aby przykrył całość,
-
zwinąć w roladę i zawinąć ją ściśle w folię aluminiową, pozostawić w lodówce na kilka godzin.