Pierś z kurczaka z sosem paprykowym
Składniki:
-
4 piersi z kurczaka (ok. 175 g każda)
-
1 czerwona papryka
-
1 żółta papryka
-
1 zielona papryczka chili
-
½ cytryny
-
2 ząbki czosnku
-
5 łyżek oleju rzepakowego
-
sól
-
pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
grill rozgrzać do wysokiej temperatury,
-
papryki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i ułożyć skórą do góry na blasze (chili w całości) i piec ok. 15 minut, aż skórka będzie pomarszczona i zacznie odstawać od miąższu (chili obrócić na drugą stronę w połowie pieczenia),
-
wlać pół łyżki oleju do dużej miski, wrzucić piersi, doprawić solą i pieprzem, następnie piersi ułożyć na blasze obok papryki i piec ok. 15 minut (w połowie pieczenia obrócić na drugą stronę),
-
paprykę i chili przełożyć do miseczki, przykryć i odstawić do ostygnięcia,
-
wycisnąć sok z cytryny, dodać do niego trochę soli i pieprzu oraz olej,
-
upieczone papryki obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z olejem i podać jako sos do polania piersi.