Pierś z kurczaka z sosem paprykowym


Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka (ok. 175 g każda)

  • 1 czerwona papryka

  • 1 żółta papryka

  • 1 zielona papryczka chili

  • ½ cytryny

  • 2 ząbki czosnku

  • 5 łyżek oleju rzepakowego

  • sól

  • pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

  • grill rozgrzać do wysokiej temperatury,

  • papryki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i ułożyć skórą do góry na blasze (chili w całości) i piec ok. 15 minut, aż skórka będzie pomarszczona i zacznie odstawać od miąższu (chili obrócić na drugą stronę w połowie pieczenia),

  • wlać pół łyżki oleju do dużej miski, wrzucić piersi, doprawić solą i pieprzem, następnie piersi ułożyć na blasze obok papryki i piec ok. 15 minut (w połowie pieczenia obrócić na drugą stronę),

  • paprykę i chili przełożyć do miseczki, przykryć i odstawić do ostygnięcia,

  • wycisnąć sok z cytryny, dodać do niego trochę soli i pieprzu oraz olej,

  • upieczone papryki obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z olejem i podać jako sos do polania piersi.