Piersi z kurczaka z warzywami

Piersi z kurczaka z warzywami

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka

  • 500 g pomidorów

  • 2 pokrojone w plastry cebule

  • 2 pokrojone ząbki czosnku

  • 2 pokrojone w kostkę cukinie (ok. 200 g)

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 łyżki octu winnego

  • 1 łyżeczka mieszanki ziół

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przyrządzenia:

  • zdjąć skórkę z pomidorów i pokroić je w kostkę,

  • posmarować piersi z kurczaka 2 łyżkami oleju i grillować po 10-15 minut z każdej strony lub do momentu, aż mięso będzie dobrze dopieczone (można upiec w piekarniku),

  • pozostały olej wlać na dużą patelnię i podsmażyć do miękkości cebule i czosnek, następnie wlać ocet, dodać pomidory, zioła i pieprz,

  • doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu, aż odparuje woda i z pomidorów zrobi się gęsty sos,

  • dodać cukinię i na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka,

  • podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut, aż cukinia będzie miękka,

  • udekorować natką pietruszki.