Piersi z kurczaka z warzywami

Składniki:
-
4 filety z piersi kurczaka
-
500 g pomidorów
-
2 pokrojone w plastry cebule
-
2 pokrojone ząbki czosnku
-
2 pokrojone w kostkę cukinie (ok. 200 g)
-
3 łyżki oleju rzepakowego
-
2 łyżki octu winnego
-
1 łyżeczka mieszanki ziół
-
świeżo zmielony czarny pieprz
-
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
-
zdjąć skórkę z pomidorów i pokroić je w kostkę,
-
posmarować piersi z kurczaka 2 łyżkami oleju i grillować po 10-15 minut z każdej strony lub do momentu, aż mięso będzie dobrze dopieczone (można upiec w piekarniku),
-
pozostały olej wlać na dużą patelnię i podsmażyć do miękkości cebule i czosnek, następnie wlać ocet, dodać pomidory, zioła i pieprz,
-
doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu, aż odparuje woda i z pomidorów zrobi się gęsty sos,
-
dodać cukinię i na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka,
-
podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut, aż cukinia będzie miękka,
-
udekorować natką pietruszki.