Pomidorowe udka kurczaka z ziołami


Składniki:

  • 6 udek bez skóry

  • 200 g przetartych pomidorów z puszki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 łyżki białego wina

  • sok z ¼ cytryny

  • 2 łyżki pokrojonych na plasterki oliwek

  • ½ łyżeczki suszonego oregano

  • ½ łyżeczki rozmarynu

  • 1 posiekany ząbek czosnku

 

Sposób przyrządzenia:

  • nastawić piekarnik na 180°C, ustawić patelnię na dużym ogniu, rozgrzać olej i partiami smażyć na niej udka przez 4-5 minut,

  • następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu,

  • wymieszać pozostałe składniki i dodać do naczynia żaroodpornego, następnie piec udka przez 40-45 minut,

  • podawać na gorąco z surówką z sałaty.