Klopsiki

Indyk z curry

Składniki:

  • kapusta pekińska

  • 200g mięsa mielonego drobiowego

  • łyżka otrebów pszennych

  • jajko

  • pieprz ziołowy

  • papryka mielona ostra

  • czosnek granulowany

  • olej rzepakowy

Do sosu:

  • pomidory w puszce

  • jogurt naturalny

  • koncentrat pomidorowy

 

Sposób przyrządzenia:

  • kapustę pekińską pokroć w paseczki, uprażyć na patelni,

  • mięso mielone, otręby i jajko urobić,

  • doprawić do smaku pieprzem, papryką i czosnkiem,

  • połączyć z uprażoną kapustą,

  • uformować klopsiki i usmażyć na oleju rzepakowym,

Sos:

  • cebulę pokrć w kostkę i podsmarzyć,

  • dodać pomidory z puszki, smażyć aż rozmiękną,

  • połączyć z jogurtem naturalnym i koncentratem pomidorowym,

  • doprawić do smaku,

  • klopsiki przełożyć do sosu i dusić przez parę minut.