Kotlety cielęce z miętą
(porcja na 4 osoby)
Składniki:
-
12 kotletów cielęcych bez tłuszczu
-
1 pęczek drobno posiekanej mięty
-
2 łyżeczki brązowego cukru
-
3 łyżki octu winnego
-
250 ml bulionu warzywnego
-
1 łyżka mąki kukurydzianej
-
2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
-
wymieszać w misce miętę z cukrem, octem, bulionem i mąką, następnie sos przelać do rondla i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez 3 minuty, aby zgęstniał i zdjąć z ognia,
-
ustawić patelnię na dużym ogniu, rozgrzać na niej olej i smażyć partiami kotlety z każdej strony, aż się zarumienią,
-
polać sosem miętowym i natychmiast podawać.