Kotlety cielęce z miętą


(porcja na 4 osoby)

Składniki:

  • 12 kotletów cielęcych bez tłuszczu

  • 1 pęczek drobno posiekanej mięty

  • 2 łyżeczki brązowego cukru

  • 3 łyżki octu winnego

  • 250 ml bulionu warzywnego

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Sposób przyrządzenia:

  • wymieszać w misce miętę z cukrem, octem, bulionem i mąką, następnie sos przelać do rondla i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez 3 minuty, aby zgęstniał i zdjąć z ognia,

  • ustawić patelnię na dużym ogniu, rozgrzać na niej olej i smażyć partiami kotlety z każdej strony, aż się zarumienią,

  • polać sosem miętowym i natychmiast podawać.