Królik w warzywach


Składniki:

  • 80 dag królika

  • ząbek czosnku

  • duża cebula

  • 30 dag pomidorów

  • pół pęczka natki pietruszki

  • szczypta soli, pieprz

  • rozmaryn

  • estragon

  • bazylia

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Sposób przyrządzenia:

  • mięso natrzeć przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem,

  • pozostawić na godzinę w lodówce,

  • pokroić na porcje, obsmażyć na oleju rzepakowym,

  • cebulę pokroić w kostkę,

  • obsmażone mięso przełożyć do brytfanki, obłożyć cebulą, skropić wodą,

  • pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę,

  • dodać do mięsa, dusić do rozgotowania pomidorów.

  • Przed podaniem obsypać koperkiem, dobrze smakuje podane z sałatą.