Królik w warzywach
Składniki:
-
80 dag królika
-
ząbek czosnku
-
duża cebula
-
30 dag pomidorów
-
pół pęczka natki pietruszki
-
szczypta soli, pieprz
-
rozmaryn
-
estragon
-
bazylia
-
2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
-
mięso natrzeć przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
-
pozostawić na godzinę w lodówce,
-
pokroić na porcje, obsmażyć na oleju rzepakowym,
-
cebulę pokroić w kostkę,
-
obsmażone mięso przełożyć do brytfanki, obłożyć cebulą, skropić wodą,
-
pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę,
-
dodać do mięsa, dusić do rozgotowania pomidorów.
-
Przed podaniem obsypać koperkiem, dobrze smakuje podane z sałatą.