Kurczak w cytrynowej otoczce

Kurczak w cytrynowej otoczce

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 rozgniecione ząbki czosnku

  • 1 łyżka płynnego miodu

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • skórka z cytryny plus cząstki do dekoracji

 

Sposób przyrządzenia:

  • wymieszać sok z cytryny, czosnek, miód, ocet, 1łyżkę oleju i 1 łyżkę natki pietruszki i polać przygotowaną marynatą filety, po czym dobrze w niej mięso obtoczyć,

  • filety w marynacie ułożyć w płytkim naczyniu i zostawić w lodówce ma 30 minut,

  • pozostałym olejem posmarować patelnię grillową i mocno ją rozgrzać, po czym wyłożyć na nią mięso z lodówki i przez ok. 1-2 minuty obsmażyć z każdej strony, aż nabierze złotawego koloru, następnie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas obracając,

  • w małym rondlu podgotować przez kilka minut pozostałą po wyjęciu mięsa marynatę, następnie polać nią usmażonego kurczaka,

  • filety posypać skórką cytrynową oraz reszta pietruszki i udekorować cząstkami cytryny.