Kurczak w cytrynowej otoczce

Składniki:
-
4 filety z piersi kurczaka
-
1 łyżka soku z cytryny
-
2 rozgniecione ząbki czosnku
-
1 łyżka płynnego miodu
-
1 łyżka octu balsamicznego
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
skórka z cytryny plus cząstki do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
-
wymieszać sok z cytryny, czosnek, miód, ocet, 1łyżkę oleju i 1 łyżkę natki pietruszki i polać przygotowaną marynatą filety, po czym dobrze w niej mięso obtoczyć,
-
filety w marynacie ułożyć w płytkim naczyniu i zostawić w lodówce ma 30 minut,
-
pozostałym olejem posmarować patelnię grillową i mocno ją rozgrzać, po czym wyłożyć na nią mięso z lodówki i przez ok. 1-2 minuty obsmażyć z każdej strony, aż nabierze złotawego koloru, następnie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas obracając,
-
w małym rondlu podgotować przez kilka minut pozostałą po wyjęciu mięsa marynatę, następnie polać nią usmażonego kurczaka,
-
filety posypać skórką cytrynową oraz reszta pietruszki i udekorować cząstkami cytryny.