Pieczona pierś z indyka

Pieczona pierś z indyka

Składniki:

  • duża pierś z indyka

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej

  • łyżeczka papryki słodkiej

  • łyżeczka papryki ostrej

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz

  • majeranek

  • rękaw do pieczenia

 

Sposób przyrządzenia:

  • pierś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem,

  • przygotować marynatę: olej wymieszać z musztardą i pozostałymi przyprawami,

  • pierś z indyka natrzeć przygotowaną marynatą i wstawić na 2 godziny do lodówki (można też zamarynować mięso wieczorem i pozostawić na noc),

  • pierś umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 280°C,

  • piec ok 1 godz, po tym czasie ostrożnie rozciąć rękaw, odsłonić mięso i dopiekać jeszcze przez 20 min,

  • można podawać na ciepło lub na zimno.