Pieczona pierś z indyka

Składniki:
-
duża pierś z indyka
-
4 łyżki oleju rzepakowego
-
1 łyżka musztardy sarepskiej
-
łyżeczka papryki słodkiej
-
łyżeczka papryki ostrej
-
1 ząbek czosnku
-
sól, pieprz
-
majeranek
-
rękaw do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
-
pierś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem,
-
przygotować marynatę: olej wymieszać z musztardą i pozostałymi przyprawami,
-
pierś z indyka natrzeć przygotowaną marynatą i wstawić na 2 godziny do lodówki (można też zamarynować mięso wieczorem i pozostawić na noc),
-
pierś umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 280°C,
-
piec ok 1 godz, po tym czasie ostrożnie rozciąć rękaw, odsłonić mięso i dopiekać jeszcze przez 20 min,
-
można podawać na ciepło lub na zimno.