Zupa rybna
Składniki:
-
500 g ryby
-
500 ml wywaru rybnego
-
1 cebula
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
150 ml białego wytrawnego wina
-
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
-
1 łyżeczka brązowego cukru
-
1 łyżka mąki kukurydzianej
-
2 łyżki mleka
-
3 łyżki jogurtu naturalnego
-
1 liść laurowy
-
1 pęczek kopru
-
kilka gałązek natki pietruszki
-
sól
-
świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
cebulę i koper drobno posiekać, następnie wrzucić do rozgrzanego oleju (w dużym garnku lub rondlu) i na średnim ogniu przez ok 5 minut podsmażyć (aż cebula będzie miękka),
-
usunąć nadmiar oleju z rondla, wlać wcześniej rozgrzany wywar rybny i wino, dodać liść laurowy, pomidory oraz cukier i wszystko doprowadzić do wrzenia, po czym przykryć i dusić ok 10 minut na małym ogniu,
-
z ryby usunąć skórę i ości, mięso pokroić w kostkę i wrzucić do rondla,
-
natkę posiekać (odłożyć kilka listków do przybrania) i dodać do zupy, gotować kolejne 5 minut,
-
mąkę wymieszać z mlekiem w miseczce i gdy ryba będzie już miękka dodać do zupy, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje,
-
na koniec dodać cały czas mieszając jogurt i ostrożnie podgrzać (jogurt można dodać do zupy już na talerzu) podawać przybraną pietruszką.