Ryba w warzywach
Składniki:
-
2 filety z białej ryby (ok 200 g każdy)
-
250 dag pieczarek
-
½ opakowania krojonych pomidorów z puszki
-
½ dużej cebuli (lub 1 mała)
-
½ zielonej papryki
-
½ zielonego ogórka
-
1 ząbek czosnku
-
świeże listki bazylii (ilość wg uznania)
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
czosnek granulowany
-
ostra papryka w proszku
-
suszone oregano
-
pieprz ziołowy
-
sól
Sposób przyrządzenia:
-
filety rybne posypać przyprawami i odstawić na ok. 15 minut,
-
cebulę drobno posiekać, czosnek rozdrobnić, paprykę i pieczarki pokroić w paski, następnie wszystko wrzucić na rozgrzany olej, na dużą patelnię i zeszklić (ok. 5 minut),
-
dodać pomidory i pokrojonego w grubą kostkę ogórka oraz pokrojoną bazylię, następnie doprawić do smaku ziołami i dusić pod przykryciem ok 20 minut,
-
filety wstawić do żaroodpornego naczynia lub zawinąć w folię aluminiową i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 15-20 minut,
-
rybę przełożyć na patelnię i wymieszać z warzywami, trzymać na ogniu bez przykrycia przez kolejne kilka minut (do częściowego odparowania powstałego płynu),
-
całość doprawić do smaku i podawać gorące.