Sałatka z kaszą jaglaną i krewetkami
Składniki:
-
1 szklanka kaszy jaglanej
-
ok 200 g krewetek (mogą być mrożone)
-
garście rukoli
-
kilka pomidorków koktajlowych
-
1 cytryna
-
1 papryczka chilii
-
1 pęczek świeżego koperku
-
sól, pieprz, zioła prowansalskie
-
1 łyżka masła
-
3 łyżki okiwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
-
kaszę jaglaną przepłukać na sitku wrzątkiem, przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą (2,5 szklanki), przykryć pokrywką i gotować przez 15 min na małym ogniu, nie mieszać, odstawić do wystygnięcia,
-
krewerki umyć, (rozmrozić), osuszyć papierowym ręcznikiem, opruszyć solą i pieprzem,
-
krewetki smażyć na 1 łyżce masła z obu stron,
-
w dużej misce wymieszać schłodzoną kaszę z rukolą, pokrojonymi pomidorkami, papryczką i koperkiem,
-
wyłożyć na talerzu sałatkę, na wierzchu ułożyć krewetki, skropić cytryną i oliwą z oliwek wymieszaną z ziołami prowansalskimi.