Sandacz w chrzanie
Składniki:
-
800 g filetów z sandacza
-
1 słoiczek chrzanu
-
1 szklanka gęstego jogurtu (naturalny do 2% tłuszczu)
-
sok z ½ cytryny
-
olej rzepakowy
-
sól
-
pieprz
-
imbir
-
gałka muszkatołowa
-
posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
-
rybę posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i usmażyć na oleju na złocisty kolor,
-
naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć usmażone filety, chrzan wymieszać z 6 łyżkami jogurtu i wyłożyć na filety,
-
wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 15 minut, pod koniec pieczenia polać pozostałym jogurtem doprawionym solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową,
-
danie podawać posypane pietruszką.