Pierniczek galicyjski


Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału

  • 1 i ½ szklanki brązowego cukru

  • 1 szklanka mleka

  • 125 dag margaryny

  • 1 jajko

  • ½ słoika dżemu śliwkowego niskosłodzonego

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka soli

  • 3 łyżeczki cynamonu

  • ½ szklanki posiekanych orzechów i rodzynek (ewentualnie suszonych owoców)

 

Sposób przyrządzenia:

  • margarynę stopić i ostudzić do temperatury pokojowej;

  • jajko ubić z cukrem do białości;

  • mąkę przesiać i dodać sypkie przyprawy oraz sodę, dokładnie zmiksować;

  • dodać bakalie;

  • przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 - 200°C piekarnika i piec około 45 minut.