Pierniczek galicyjski
Składniki:
-
3 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
-
1 i ½ szklanki brązowego cukru
-
1 szklanka mleka
-
125 dag margaryny
-
1 jajko
-
½ słoika dżemu śliwkowego niskosłodzonego
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka soli
-
3 łyżeczki cynamonu
-
½ szklanki posiekanych orzechów i rodzynek (ewentualnie suszonych owoców)
Sposób przyrządzenia:
-
margarynę stopić i ostudzić do temperatury pokojowej;
-
jajko ubić z cukrem do białości;
-
mąkę przesiać i dodać sypkie przyprawy oraz sodę, dokładnie zmiksować;
-
dodać bakalie;
-
przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 - 200°C piekarnika i piec około 45 minut.