Makowiec
Składniki:
-
2 szklanki maku
-
1 szklanka brązowego cukru
-
125 dag margaryny
-
5 jajek
-
1 cukier waniliowy
-
8 łyżek kaszy manny
-
50 dag jabłek
-
sok z 1 cytryny
-
1 torebka proszku do pieczenia
-
sól
Sposób przyrządzenia:
-
mak wypłukać na sicie, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, następnie dokładnie odsączyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę margarynę stopić;
-
jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, następnie wymieszać ze stopioną margaryną i makiem;
-
kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta;
-
jabłka starte na tarce z dużymi otworami i pokropione sokiem z cytryny również połączyć z ciastem;
-
ciasto przełożyć do formy i piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 – 200°C.