Makowiec

Makowiec


Składniki:

  • 2 szklanki maku

  • 1 szklanka brązowego cukru

  • 125 dag margaryny

  • 5 jajek

  • 1 cukier waniliowy

  • 8 łyżek kaszy manny

  • 50 dag jabłek

  • sok z 1 cytryny

  • 1 torebka proszku do pieczenia

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

  • mak wypłukać na sicie, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, następnie dokładnie odsączyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę margarynę stopić;

  • jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, następnie wymieszać ze stopioną margaryną i makiem;

  • kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta;

  • jabłka starte na tarce z dużymi otworami i pokropione sokiem z cytryny również połączyć z ciastem;

  • ciasto przełożyć do formy i piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 – 200°C.