Luksusowy piernik nadziewany


Składniki:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej

  • 1 i ½ szklanki mąki żytniej

  • 1 szklanka płynnego miodu

  • ¾ szklanki mleka

  • 1 szklanka brązowego cukru

  • 3 duże jajka

  • ½ szklanki oliwy

  • 2 łyżki mielonych korzeni (cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa)

  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

  • dżem morelowy

 

Sposób przyrządzenia:

  • przesiać oba rodzaje mąki do miski;

  • w rondelku podgrzać miód z cukrem, często mieszając, nie doprowadzając do zagotowania;

  • gorący miód wlać do mąki i dokładnie wymieszać mikserem, dodając oliwę i korzenie;

  • gdy ciasto przestygnie wbić cały czas mieszając jajka oraz wlać sodę rozprowadzoną w 2 łyżkach wody;

  • wyrobione ciasto przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia;

  • wstawić do piekarnika no około 60 minut na temp. 150°C (ciasto piecze się powoli, więc przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem czy środek jest upieczony;

  • zimny piernik przełożyć dżemem.

  • Zawinięty w papier pergaminowy i pozostawiony w chłodnym miejscu, można przechowywać tydzień.