Luksusowy piernik nadziewany
Składniki:
-
1 i ½ szklanki mąki pszennej
-
1 i ½ szklanki mąki żytniej
-
1 szklanka płynnego miodu
-
¾ szklanki mleka
-
1 szklanka brązowego cukru
-
3 duże jajka
-
½ szklanki oliwy
-
2 łyżki mielonych korzeni (cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa)
-
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
-
dżem morelowy
Sposób przyrządzenia:
-
przesiać oba rodzaje mąki do miski;
-
w rondelku podgrzać miód z cukrem, często mieszając, nie doprowadzając do zagotowania;
-
gorący miód wlać do mąki i dokładnie wymieszać mikserem, dodając oliwę i korzenie;
-
gdy ciasto przestygnie wbić cały czas mieszając jajka oraz wlać sodę rozprowadzoną w 2 łyżkach wody;
-
wyrobione ciasto przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia;
-
wstawić do piekarnika no około 60 minut na temp. 150°C (ciasto piecze się powoli, więc przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem czy środek jest upieczony;
-
zimny piernik przełożyć dżemem.
-
Zawinięty w papier pergaminowy i pozostawiony w chłodnym miejscu, można przechowywać tydzień.