Lekkie ciasto z rabarbarem
Składniki:
-
1kg rabarbaru
-
100 g brązowego cukru
-
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
-
100 g margaryny
-
100 g białego cukru
-
2 jajka
-
300 g mąki razowej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
½ łyżeczki startego imbiru
-
100 ml maślanki
-
2 łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
-
pokroić rabarbar na nieduże kawałki i włożyć do rondla, dodać brązowy cukier, sok z pomarańczy i 3 łyżki wody, po czym gotować na średnim ogniu ok. 10 minut, aż rabarbar się rozpadnie, następnie odstawić do ostygnięcia,
-
w misce utrzeć margarynę i biały cukier do otrzymania gładkiej masy, potem dokładać po jednym jajku, dokładnie ucierając wsypać mąkę, proszek i imbir i wymieszać, następnie dodać maślankę i delikatnie zamieszać,
-
rozgrzać piekarnik do 180°C,
-
natłuścić blachę i umieścić w niej połowę ciasta, na nim rozłożyć ostudzony rabarbar i wylać pozostałą część masy,
-
piec ok. 45 minut, aż do momentu, gdy ciasto zrobi się złociste,
-
wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w formie na 15 minut, gdy ostygnie oprószyć pudrem.