Lekkie ciasto z rabarbarem


Składniki:

  • 1kg rabarbaru

  • 100 g brązowego cukru

  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

  • 100 g margaryny

  • 100 g białego cukru

  • 2 jajka

  • 300 g mąki razowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki startego imbiru

  • 100 ml maślanki

  • 2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przyrządzenia:

  • pokroić rabarbar na nieduże kawałki i włożyć do rondla, dodać brązowy cukier, sok z pomarańczy i 3 łyżki wody, po czym gotować na średnim ogniu ok. 10 minut, aż rabarbar się rozpadnie, następnie odstawić do ostygnięcia,

  • w misce utrzeć margarynę i biały cukier do otrzymania gładkiej masy, potem dokładać po jednym jajku, dokładnie ucierając wsypać mąkę, proszek i imbir i wymieszać, następnie dodać maślankę i delikatnie zamieszać,

  • rozgrzać piekarnik do 180°C,

  • natłuścić blachę i umieścić w niej połowę ciasta, na nim rozłożyć ostudzony rabarbar i wylać pozostałą część masy,

  • piec ok. 45 minut, aż do momentu, gdy ciasto zrobi się złociste,

  • wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w formie na 15 minut, gdy ostygnie oprószyć pudrem.