Lekkie ciasto z jablkami

Lekkie ciasto z jabłkami


Składniki:

  • 6 - 8 pokrojonych w plastry kwaskowych jabłek

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki miodu

  • 100 g brązowego cukru

  • 250 g mąki razowej

  • 2 jajka

  • 125 g roztopionej margaryny

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • ½ łyżeczki ziela angielskiego

 

Sposób przyrządzenia:

  • włożyć jabłka do rondla z 1 łyżką soku z cytryny i miodem, przykryć i gotować na wolnym ogniu, często mieszając, aż jabłka zmiękną, po 15 minutach zdjąć z gazu i odstawić do ostygnięcia;

  • do miski wsypać mąkę, proszek, cynamon, ziele angielskie, jajka oraz brązowy cukier, miksować, a w trakcie wlewać roztopioną margarynę i resztę soku z cytryny;

  • uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut;

  • rozgrzać piekarnik do 180C, natłuścić formę do tarty;

  • podzielić ciasto na dwie nierówne porcje, rozwałkować większą między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby pasowała na dno formy;

  • wyłożyć ciasto do formy, przycisnąć je do dna oraz boków i odciąć fragmenty wystające poza brzegi;

  • na ciasto nałożyć jabłka i przykryć drugą warstwą ciasta, piec ok. 50 minut;

  • ciasto można podawać z odrobiną jogurtu waniliowego.