Lekkie ciasto z jablkami
Składniki:
-
6 - 8 pokrojonych w plastry kwaskowych jabłek
-
2 łyżki soku z cytryny
-
2 łyżki miodu
-
100 g brązowego cukru
-
250 g mąki razowej
-
2 jajka
-
125 g roztopionej margaryny
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka mielonego cynamonu
-
½ łyżeczki ziela angielskiego
Sposób przyrządzenia:
-
włożyć jabłka do rondla z 1 łyżką soku z cytryny i miodem, przykryć i gotować na wolnym ogniu, często mieszając, aż jabłka zmiękną, po 15 minutach zdjąć z gazu i odstawić do ostygnięcia;
-
do miski wsypać mąkę, proszek, cynamon, ziele angielskie, jajka oraz brązowy cukier, miksować, a w trakcie wlewać roztopioną margarynę i resztę soku z cytryny;
-
uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut;
-
rozgrzać piekarnik do 180C, natłuścić formę do tarty;
-
podzielić ciasto na dwie nierówne porcje, rozwałkować większą między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, tak aby pasowała na dno formy;
-
wyłożyć ciasto do formy, przycisnąć je do dna oraz boków i odciąć fragmenty wystające poza brzegi;
-
na ciasto nałożyć jabłka i przykryć drugą warstwą ciasta, piec ok. 50 minut;
-
ciasto można podawać z odrobiną jogurtu waniliowego.