Zupa warzywna z ciecierzycą


Składniki:

  • 400 g odsączonej ciecierzycy z puszki

  • 150 g drobno pokrojonego szpinaku

  • 1 posiekana czerwona cebula

  • 2 posiekane ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 pokrojone w kostkę ziemniaki

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 100 g drobno startego odtłuszczonego żółtego sera

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • sól morska

 

Sposób przyrządzenia:

  • rozgrzać w rondlu na dużym ogniu olej, smażyć w nim cebulę i czosnek przez 2-3 minuty, aby cebula zmiękła, dodać paprykę oraz ziemniaki i smażyć kolejne 2-3 minuty, mieszając;

  • wlać bulion i doprowadzić go do wrzenia, po czym dodać ciecierzycę oraz szpinak i gotować na średnim ogniu ok. 15 minut, aby ziemniaki i ciecierzyca zmiękły;

  • doprawić zupę solą oraz pieprzem, wlać do miseczek i posypać serem.

  • Można podawać z razowym pieczywem lub grzankami.