Zupa warzywna z ciecierzycą
Składniki:
-
400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
-
150 g drobno pokrojonego szpinaku
-
1 posiekana czerwona cebula
-
2 posiekane ząbki czosnku
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
2 pokrojone w kostkę ziemniaki
-
1,5 l bulionu warzywnego
-
100 g drobno startego odtłuszczonego żółtego sera
-
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-
świeżo zmielony czarny pieprz
-
sól morska
Sposób przyrządzenia:
-
rozgrzać w rondlu na dużym ogniu olej, smażyć w nim cebulę i czosnek przez 2-3 minuty, aby cebula zmiękła, dodać paprykę oraz ziemniaki i smażyć kolejne 2-3 minuty, mieszając;
-
wlać bulion i doprowadzić go do wrzenia, po czym dodać ciecierzycę oraz szpinak i gotować na średnim ogniu ok. 15 minut, aby ziemniaki i ciecierzyca zmiękły;
-
doprawić zupę solą oraz pieprzem, wlać do miseczek i posypać serem.
-
Można podawać z razowym pieczywem lub grzankami.