Pierogi z wołowiną
Składniki:
Ciasto
-
3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-
1 szklanka letniej wody
Farsz
-
25 dag mielonego mięsa wołowego
-
1 drobno pokrojona cebula
-
2 rozgniecione ząbki czosnku
-
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki,
-
1 łyżeczka imbiru
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
-
2-3 łyżki octu balsamicznego
-
pieprz
-
sól
Sposób przyrządzenia:
-
wymieszać dokładnie wszystkie składniki na farsz, następnie zawinąć w folię kuchenną i wstawić do lodówki na 2-3 godziny,
-
mąkę połączyć z wodą, zagnieść szybko ciasto ( w zależności od potrzeby użyć mniejszej lub większej ilości wody), rozwałkować i wykroić krążki,
-
na każdy krążek nałożyć łyżeczką farsz mięsny i skleić formułując pierożki palcami (w miejscu sklejenia można delikatnie zwilżyć wodą, żeby się łatwiej kleiły),
-
pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu przez około 10 minut.
-
Można podawać z zeszkloną na oleju cebulą i posypane koperkiem.