Pierogi z wołowiną

Pierogi z wołowiną


Składniki:

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 1 szklanka letniej wody

Farsz

  • 25 dag mielonego mięsa wołowego

  • 1 drobno pokrojona cebula

  • 2 rozgniecione ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki,

  • 1 łyżeczka imbiru

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

  • 2-3 łyżki octu balsamicznego

  • pieprz

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

  • wymieszać dokładnie wszystkie składniki na farsz, następnie zawinąć w folię kuchenną i wstawić do lodówki na 2-3 godziny,

  • mąkę połączyć z wodą, zagnieść szybko ciasto ( w zależności od potrzeby użyć mniejszej lub większej ilości wody), rozwałkować i wykroić krążki,

  • na każdy krążek nałożyć łyżeczką farsz mięsny i skleić formułując pierożki palcami (w miejscu sklejenia można delikatnie zwilżyć wodą, żeby się łatwiej kleiły),

  • pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu przez około 10 minut.

  • Można podawać z zeszkloną na oleju cebulą i posypane koperkiem.