Pizza z kalafiora
Składniki:
-
kalafior
-
4 łyżki oleju rzepakowego
-
2 jajka
-
2 mozarelle light
-
10 dag sera żółtego light
-
papryka czerwona
-
papryka zielona
-
mały filet z piersi kurczaka
-
cebula
-
przecier pomidorowy
-
zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
-
kalafior ugotować, odcedzić, ugnieść widelcem na jednolitą masę,
-
dodać jajka, 3 łyżki oleju rzepakowego oraz pokruszoną jedną mozarellę, dokładnie wymieszać,
-
przygotowaną masę wlać na blaszkę posmarowaną łyżką oleju rzepakowego,
-
wstawić do piekarnika i piec około 15 minut w temp. 185°C,
-
pozostałe warzywa pokroić w kostkę,
-
filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić i podsmażyć na patelni,
-
po 15 minutach wyjąć ciasto z pieca, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać ziołami prowansalskimi,
-
na cieście ułożyć podsmażone mięso i pokrojone warzywa, posypać startym serem żółtym i piec jeszcze przez około 10 mminut.