Pizza z kalafiora

Pizza z kalafiora


Składniki:

  • kalafior

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 jajka

  • 2 mozarelle light

  • 10 dag sera żółtego light

  • papryka czerwona

  • papryka zielona

  • mały filet z piersi kurczaka

  • cebula

  • przecier pomidorowy

  • zioła prowansalskie

 

Sposób przyrządzenia:

  • kalafior ugotować, odcedzić, ugnieść widelcem na jednolitą masę,

  • dodać jajka, 3 łyżki oleju rzepakowego oraz pokruszoną jedną mozarellę, dokładnie wymieszać,

  • przygotowaną masę wlać na blaszkę posmarowaną łyżką oleju rzepakowego,

  • wstawić do piekarnika i piec około 15 minut w temp. 185°C,

  • pozostałe warzywa pokroić w kostkę,

  • filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić i podsmażyć na patelni,

  • po 15 minutach wyjąć ciasto z pieca, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać ziołami prowansalskimi,

  • na cieście ułożyć podsmażone mięso i pokrojone warzywa, posypać startym serem żółtym i piec jeszcze przez około 10 mminut.