Udka kurczaka z cytryną i czosnkiem

Udka kurczaka z cytryną i czosnkiem

(porcja na 6 osób)

Składniki:

  • 12 udek bez skóry

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżeczki skórki z cytryny

  • 3 liście laurowe

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki

  • sól morska

  • świeżo zmielony czarny pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

  • umieścić udka w dużym naczyniu, dodać olej, sok oraz skórkę z cytryny, liście laurowe i rozgnieciony czosnek, następnie przykryć naczynie i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin,

  • wyjąć mięso z lodówki 30 minut przed pieczeniem i rozgrzać piekarnik do 180°C, ułożyć udka na blasze do pieczenia, polać marynatą oraz dodać natkę pietruszki pieprz i sól,

  • piec kurczaka przez godzinę, aby mięso nabrało złotego koloru, obracając udka co 20 minut.

  • Dobrze smakuje z sałatą.