Udka kurczaka z cytryną i czosnkiem

(porcja na 6 osób)
Składniki:
-
12 udek bez skóry
-
3 łyżki oleju rzepakowego
-
3 łyżki soku z cytryny
-
2 łyżeczki skórki z cytryny
-
3 liście laurowe
-
3 ząbki czosnku
-
3 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
-
sól morska
-
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
umieścić udka w dużym naczyniu, dodać olej, sok oraz skórkę z cytryny, liście laurowe i rozgnieciony czosnek, następnie przykryć naczynie i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin,
-
wyjąć mięso z lodówki 30 minut przed pieczeniem i rozgrzać piekarnik do 180°C, ułożyć udka na blasze do pieczenia, polać marynatą oraz dodać natkę pietruszki pieprz i sól,
-
piec kurczaka przez godzinę, aby mięso nabrało złotego koloru, obracając udka co 20 minut.
-
Dobrze smakuje z sałatą.