Wołowina na winie
Składniki:
-
0,5 kg wołowiny
-
3 pomidory (mogą być z puszki)
-
1-2 cebule
-
2 ząbki czosnku
-
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
-
1-2 papryki
-
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
-
0,5 łyżeczki oregano
-
2-3 łyżki oleju rzepakowego
-
sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
-
mięso pokroić w kawałki, w garnku rozgrzać olej następnie krótko podsmażyć wołowinę na dużym ogniu, następnie zdjąć z ognia i odczekać, aż przestanie skwierczeć,
-
dodać mieloną paprykę, dokładnie wymieszać, następnie dodać pomidory i paprykę pokrojone w kostkę, drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, oregano i sól,
-
dusić około 10 minut, na koniec dodać wino i dalej dusić do miękkości mięsa.