Wołowina na winie


Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny

  • 3 pomidory (mogą być z puszki)

  • 1-2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina

  • 1-2 papryki

  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

  • 0,5 łyżeczki oregano

  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

  • sól do smaku

 

Sposób przyrządzenia:

  • mięso pokroić w kawałki, w garnku rozgrzać olej następnie krótko podsmażyć wołowinę na dużym ogniu, następnie zdjąć z ognia i odczekać, aż przestanie skwierczeć,

  • dodać mieloną paprykę, dokładnie wymieszać, następnie dodać pomidory i paprykę pokrojone w kostkę, drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, oregano i sól,

  • dusić około 10 minut, na koniec dodać wino i dalej dusić do miękkości mięsa.