Kurczak w sosie grzybowo-jogurtowym


Składniki:

  • 150 – 200g fileta z piersi kurczaka

  • cebula

  • mały pęczek koperku lub suszony koperek

  • grzyby suszone lub pieczarki - ilość według uznania

  • jogurt naturalny

  • zioła do smaku

  • olej rzepakowy do podsmażenia (ilość jak najmniejsza ale bez przesady)

  • woda (w ilości potrzebnej do zrobienia na niej sosu- im mniej tym bardziej gęsty)

 

Sposób przyrządzenia:

  • cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju,

  • dodać pokrojone filety (wymieszane w ziołach) i odsmażyć,

  • grzyby poddusić w niewielkiej ilości wody, dodać do mięsa,

  • koperek drobno posiekać i dodać razem z przyprawami do smaku,

  • całość zabielić jogurtem (już nie na ogniu, bo najprawdopodobniej się zważy).