Wątróbki w winie
Składniki:
-
60 dag wątróbek drobiowych
-
200 ml półwytrawnego lub wytrawnego czerwonego wina
-
3 cebule
-
natka zielonej pietruszki
-
1 łyżka suszonego tymianku
-
1 łyżeczka suszonej ostrej papryki
-
pieprz
-
sól
Sposób przyrządzenia:
-
dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem, cebulę pokroić w talarki i ułożyć w naczyniu, następnie posypać papryką, tymiankiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem,
-
podlać winem i dodać trochę gorącej wody (3-4 łyżki), po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 20 minut,
-
wątróbkę oczyścić z błon, ułożyć na podpieczonej cebuli i piec kolejne 20-25 minut.