Wątróbki w winie


Składniki:

  • 60 dag wątróbek drobiowych

  • 200 ml półwytrawnego lub wytrawnego czerwonego wina

  • 3 cebule

  • natka zielonej pietruszki

  • 1 łyżka suszonego tymianku

  • 1 łyżeczka suszonej ostrej papryki

  • pieprz

  • sól

 

Sposób przyrządzenia:

  • dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem, cebulę pokroić w talarki i ułożyć w naczyniu, następnie posypać papryką, tymiankiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem,

  • podlać winem i dodać trochę gorącej wody (3-4 łyżki), po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 20 minut,

  • wątróbkę oczyścić z błon, ułożyć na podpieczonej cebuli i piec kolejne 20-25 minut.